Taśmy modularne do branży przetwórstwa mięsnego

Taśmy modularne do branży przetwórstwa mięsnego

Standardy sanitarne rosną we wszystkich branżach przetwórstwa spożywczego, zwłaszcza w przemyśle mięsnym. Procesy związane z przetwarzaniem mięsa (zwłaszcza ubój, rozbiór, obróbka wstępna, obróbka wtórna i produkcja kiełbas) wykonywane są w środowisku wilgotnym, przez co całość jest bardziej podatna na zanieczyszczenia i patogeny.

Wybór taśmy modularnej do zastosowania docelowego

Ponieważ każde mięso zachowuje się inaczej podczas krojenia, gotowania i przetwarzania, ważne jest, aby wybrać odpowiednią taśmę modularną do konkretnego zastosowania. Gdy większość rozbioru mięsa i drobiu odbywała się poza główną linią produkcyjną na sąsiednich deskach do krojenia, wykorzystuje się taśmy przenośnikowe wykonane z tkaniny pokrytej PVC lub poliuretanem, dzięki czemu uzyskuje się nieporowatą powierzchnię, która dobrze nadaje się do utrzymania czystości sanitarnej.

Taśma transportowa z tworzywa sztucznego – idealna dla branży mięsnej

Jednak wraz ze wzrostem prędkości linii usuwanie produktu z przenośnika w celu cięcia staje się problemem w utrzymaniu wydajności. Dlatego branża przetwórstwa mięsnego skłania się ku cięciu na taśmie, co wymaga przenośnika taśmowego, który wytrzyma ciągłe krojenie. Modułowy przenośnik taśmowy z tworzywa sztucznego jest idealny do tego typu zastosowań. Jest on nieporowaty i nienasiąkliwy, odporny na ścieranie i korozję, wytrzymuje większe obciążenia i przepuszcza płyny. Plastikowe taśmy modułowe pozwalają również na zwiększenie prędkości przenośnika.

W razie potrzeby sekcje taśmy można łatwo wymienić, co minimalizuje przestoje linii. Podczas gdy tradycyjne plastikowe taśmy modułowe można myć podczas odkażania, taśmy modularne z tworzywa sztucznego zbudowane są z zazębiających się kawałków plastiku z wieloma zakamarkami, w których mogą gromadzić się bakterie i patogeny. Przez lata producenci taśm modularnych z tworzyw sztucznych wprowadzili wiele ulepszeń konstrukcyjnych, aby zredukować punkty gromadzenia się bakterii.

Taśmy przenośnikowe z homogenicznego poliuretanu (PU) z napędem wymuszonym są idealne do wielu zastosowań związanych z przetwórstwem mięsa bez cięcia. Te solidne wytłaczane pasy mają gładką, jednolitą powierzchnię, która zapobiega gromadzeniu się bakterii i biofilmu. Nie ma żadnych szczelin, elementów blokujących ani zawiasów, a pasy są napędzane w sposób wymuszony z uformowanych prętów napędowych na dolnej stronie. To skutecznie zmniejsza liczbę ruchomych części w przenośniku, upraszczając zarówno warunki sanitarne, jak i konserwację. Jednorodne pasy poliuretanowe są spawane w jeden element za pomocą zgrzewania termicznego lub ultradźwiękowego, co eliminuje potrzebę stosowania klejów, które mogą z czasem ulec zniszczeniu. Taśmy te spełniają nawet najsurowsze wymagania sanitarne i szybko stają się normą w transporcie porcjowanego mięsa przeznaczonego do pakowania.

Kiedy sprawdzi się taśma modularna ze stali nierdzewnej?

Podczas gdy plastikowe modułowe i homogeniczne przenośniki taśmowe z poliuretanu w wielu zastosowaniach zastąpiły metalowe przenośniki taśmowe, w operacjach takich jak panierowanie mięsa, przyprawianie, pieczenie i zamrażanie nadal wykorzystuje się przenośniki taśmowe ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest neutralna chemicznie i bakteriobójczo i nie zmienia smaku żywności, z którą się styka. Jest również odporna na ciepło, trwała i łatwa do dezynfekcji.

Taśmy przenośnikowe z tkaniny powlekanej, wraz z elastycznymi taśmami homogenicznymi, dobrze nadają się również do niszowych zastosowań w przetwórstwie mięsa, a w szczególności mogą kontrolować wagę i wykrywać metale. Lżejszy, cieńszy jednorodny elastyczny materiał pozwala na dokładniejsze ważenie produktu, a brak włókien węglowych rozpraszających ładunki elektrostatyczne w tych taśmach sprawia, że są one niewidoczne dla wykrywaczy metali.

Autor: Opublikowano: 26 stycznia, 2023Kategoria: Bezpieczeństwo, Logistyka