Taśmy modularne do transportu żywności – dlaczego nie wszystkie będą odpowiednie
Wybór przenośnika taśmowego do żywności nie jest wcale taki prosty, dlatego ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że nie wszystkie pasy są odpowiednie do tego zadania.
Taśmy przenośnikowe przeznaczone do kontaktu z żywnością są bardzo ważną częścią systemu przenośników sanitarnych. Musza zachować sterylność oraz zagwarantować bezpieczeństwo produktów do spożycia. Bez zachowania odpowiednich warunków Twój produkt po prostu nie może zostać przetransportowany.
Istnieje kilku dostawców i stylów taśm przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ale należy pamiętać, że nie wszystkie taśmy są sobie równe. Poniżej odpowiemy na najważniejsze pytania, które należy zadać podczas wybierania odpowiednich taśm modularnych do systemu transportu żywności.
Aby uzyskać najlepszy dostęp do ramy i wewnętrznych elementów przenośnika, wybierz system przenośników, który zawiera taśmę, która nie wymaga żadnego wstępnego naprężenia. Taśma dopuszczona do kontaktu z żywnością bez naprężenia leży luźno i umożliwia podniesienie taśmy w celu uzyskania pełnego dostępu do wnętrza systemu przenośników. Łatwy dostęp do elementów wewnętrznych umożliwia dokładne czyszczenie przenośnika na miejscu, zmniejszając ryzyko gromadzenia się szkodliwych bakterii.
Szukaj pasów samonaprowadzających się. Napędzane kołem łańcuchowym systemy prowadzenia eliminują problemy z nieprawidłowym prowadzeniem i potencjalne uszkodzenia paska. Produkty spożywcze mają różne kształty i rozmiary, mogą być lepkie, tłuste, mokre, zamrożone lub parujące. Forma i temperatura odgrywają kluczową rolę w prawidłowym doborze typu i stylu pasa.
Taśmy przenośnikowe przeznaczone do kontaktu z żywnością w zakładach przetwórstwa spożywczego najczęściej posiadają kolor niebieski. Niebieski kolor znacznie ułatwia identyfikację zanieczyszczeń. Istnieją taśmy z tworzywa sztucznego o jednolitej powierzchni w kolorze niebieskim oraz takie, które zawierają włókna wzmacniające. Kiedy niejednorodne pasy ze wzmacniającymi przewodami lub tkaniną są uszkodzone albo zużyte, wzmocnienia stają się odsłonięte i mogą wchłaniać płyny oraz bakterie. W rezultacie powstaje źródło zanieczyszczeń, które często jest trudne do wykrycia i niemożliwe do wyczyszczenia. Pasy wykonane z warstw różnych materiałów, takich jak tkanina i plastik, mogą powodować rozchodzenie się warstw, odsłaniając tkaninę i powodując problemy sanitarne. Używanie paska wykonanego tylko z jednego materiału eliminuje to ryzyko. Istnieje wiele taśm przenośnikowych przeznaczonych do żywności, ale pamiętaj, że nie wszystkie są jednorodne.
Modułowe taśmy z tworzywa sztucznego
Gdy wymagana jest trwałość, niskie lub bardzo wysokie temperatury, wybierz modułowe taśmy przenośnikowe z plastikowymi ogniwami do żywności. Tworzywo sztuczne zapewnia najlepsze warunki sanitarne, a także odporność na korozję i ścieranie się oraz możliwości dostosowywania długości i kształtu taśmy . Modułowe taśmy z tworzywa sztucznego można formować z materiałów, które umożliwiają transport produktów o temperaturze niskiej do -50°C lub wysokiej do ponad 90°C. Moduły taśm obejmują wypustkę górną, siatkę wpuszczaną i różne opcje napędu, aby stworzyć taśmę, która spełni wymagania transportu większości produktów spożywczych.
Pasy z siatki metalowej
Kiedy zachodzi potrzeba panierowania, polewania, powlekania, schładzania, osuszania, suszenia lub mycia produktu, odpowiedzią są taśmy przenośnikowe z metalową siatką przeznaczone do kontaktu z żywnością. Taśma z metalowej siatki jest również przezroczysta, wykrywalna przez wykrywacze metali. Umożliwia ona ciasne przenoszenie, co pomaga w delikatnym przetransportowywaniu małych lub delikatnych produktów.
Bez względu na zastosowanie w przetwórstwie spożywczym, musisz szukać taśmy, która zapewni minimalne koszty konserwacji i, co najważniejsze, bezpieczeństwo produktu spożywczego.
Jeśli szukasz polskiego producenta taśm transportowych, warto przyjrzeć się ofercie firmy ModernPlast – to dostawca produktów z wieloletnim doświadczeniem, gwarantującym wysoką jakość.